ЗА НАС


РАДИЦА


РАДИЦА*АРТ е първото флора-арт студио за събития по флористика. Ние сме малък екип от професионалисти и любители в областта на цветарското изкуство. Нашата мисия са цветята, а нашата задача да Ви предложим едно ново, различно и атрактивно преживяване в света на флористиката.
Радица е автентичното наименование на хризантема - цвете цъфтящо през есента с най-голямото разнообразие от сортове, багри и форми. Радица като наименование на тези изящни цветя се използва и до днес в Северозападните покрайнини на България.
Хризантемата е символ на Япония и олицетворение на щастието и мъдростта. Древните японци свързвали цветето със Слънцето и Светлината. Според легендата в стари времена, един жесток китайски император научил за магичните свойства на хризантемата. От сока на растението се приготвял еликсир за безсмъртие. Съгласно условието, за да запази своите вълшебни качества цветето трябва да бъде откъснато от хора с добри и чисти сърца. По тази причина събрал и изпратил млади момичета и момчета да търсят вълшебното растение на далечен остров. Младите хора били очаровани от красотата на местната природа. Те осъзнали, че след като се върнат ще бъдат жестоко наказани, затова решили да останат. Така създали свое царство наречено Япония.
Флористиката е декоративно-приложно изкуство за създаване на разнообразни флорални композиции от цветя, растителни и други естествени материали. Възникнало преди хиляди години, то е израз на вечния стремеж на човека към хармония, красота и съвършенство.
В древността на цветята са приписвани божествен произход и символика. Според преданието в Древна Гърция лилиите се появили от капките мляко на богинята майка Хера. Голямо влияние върху флористиката са оказали традициите на източните народи - Индия, Китай, Персия. Познанието за произхода и значението на цветята води началото си от дълбока древност.
Днес са известни над 200 хиляди разновидности от цветя по целия свят. Те спомагат за изразяване на чувства и емоции, а цветните аранжировки стават неразделна част от нашето ежедневие.

ГАЛЕРИЯ